Com fer cerques a internet?(Des de La Porta)
Seccions:
La Porta
Cerca en català
Portals
Mes cercadors...
Xat
Fòrum
Col.labora

Notícies
  Ultimes notícies
  Quin temps fa?
  La premsa

 

 

 

 

 

 

 

 

Seccions:
La Porta
Cerca en català
Portals
Mes cercadors...
Xat
Fòrum
Col.labora

Notícies
  Ultimes notícies
  Quin temps fa?
  La premsa

 

 

 

 

 

 

Seccions:
La Porta
Cerca en català
Portals
Mes cercadors...
Xat
Fòrum
Col.labora

Notícies
  Ultimes notícies
  Quin temps fa?
  La premsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seccions:
La Porta
Cerca en català
Portals
Mes cercadors...
Xat
Fòrum
Col.labora

Notícies
  Ultimes notícies
  Quin temps fa?
  La premsa


    Hi han milions de webs. La majoria de webs acostumen durar uns mesos. A més, cada dos o tres segons n'apareix una de nova. Tot aixó crea un caos d'informació. Però això no és tant així si tenim en compte que allò que volem sempre -o gairebé sempre- ho podrem trobar. Però també és cert que cal saber com buscar allò que volem. En aquesta secció en farem cinc cèntims.

Recomanem dedicar 5 minuts a llegir tot això.

En primer lloc cal saber que hi ha directoris  cercadors . Als directoris, com el Yahoo, la informació es troba organitzada mitjançant un índex, amb un sistema jerarquitzat de branques, organitzades dels temes més generals als més concrets. Si busquem informació sobre un tema concret o informació local, com per exemple a Vilaweb, és una bona opció navegar per les branques del directori fins a trobar allò que volem. Tambè podem anar directament a la branca desitjada posant paraules clau en el seu cercador. Això presenta l'inconvenient que els autors de les webs s'hi han de donar d'alta si volen que les seves pàgines hi figurin al directori. La majoria de creadors de webs ja ho fan. En cas contrari no les hi trobarem.

     Els cercadors, com Google, contínuament fan recerques per tota la xarxa i creen un índex segons les paraules que apareixen a cada web. És el que després fem servir per trobar-les. D'aquesta manera, els cercadors poden contenir un nombre més alt de pàgines indexades, ja que no cal la condició prèvia de donar d'alta el web. És possible de trobar qualsevol pàgina publicada a internet, però presenten l'inconvenient que si no es precissa prou la recerca es troben massa coses no interessants.

     Directoris i cercadors també es poden classificar en locals i globals, segons l'àmbit de recerca.

     Cal dir, però, que no tots els cercadors funcionen igual, i per tant alguns del consells serviran en alguns cercadors i en d'altres no. No cal saber com funcionen cadascun d'ells. És més senzill anar provant, ja que tots actuen d'una manera semblant. Si amb aixó no tens, consulta les instruccions específiques de cada cercador. També pot semblar que alguns consells es contradiuen amb d'altres. Cal tenir en compte que no hi ha una manera única de fer recerques.

  • Fer una bona recerca és una una lluita entre ser molt concret ser molt ambigu.
  • Quan més ambigu hi siguis, més s'ampliarà el teu camp de recerca, i les possibilitats de trobar el que desitges.
  • Quan més concret siguis en les paraules clau que hi posis, millors resultats n'obtindràs. Pots posar tantes paraules com vulguis. També es poden fer servir els símbols de més i menys (+,-) per a que les recerques incloguin (posant el + davant de la paraula) o no (amb el - ) determinades paraules.

     Una bona manera de començar pot ser introduint una o més paraules i observar-ne el resultat. Si hi obtenim repetidament web que no ens interessin les podem filtrar amb un signe menys (-), o afegint-hi una paraula que descrigui millor el lloc o tema que busquem. O també podem aplicar l'estrategia inversa: d'entrada afitar molt la recerca i si no en surt res, anar traient paraules i restriccions.

   Altra manera d'afitar és fer servir les majúscules, ja que és una manera de forçar que surti el concepte cercat tal i com l'escrivim. Si introduïm 'barcelona' trobarem tant barcelona com Barcelona. El mateix acostuma a passar amb els accents. Si no n'hi posem la recerca és més general. Si no volem una recerca gaire restrictiva el millor és escriure-ho tot amb minúscules i sense accents. Molts cercadors, com el Google, ignoren l'us de majúscules; l'ús d'accents l'ignora depén de l'idioma que s'utilitzi: si estem amb l'interfície catalana (o anglesa), NO els ignora; curiosament si treballem en l'interfície en espanyol, SÍ que ho fa.

   Cal evitar els mots d'ús molt comú i que surten a qualsevol pàgina, com per exemple artícles o pronoms, excepte :

• Si es du a terme una recerca per frase i no per paraula cal posar la tota la frase sencera entre cometes. Per exemple "govern de frança" força a trobar justament aixó. Si s'hi introdueix sense cometes trobarem les pàgines que parlen de frança (però no del seu govern) o bé dels governs (encara que no siguin el de frança).

   S'ha de procurar de fer servir les paraules més concretes del lloc que busquem i evitar les més generals. Per exemple, si busquem la web de tv3, és millor introduir tvcatalunya que no pas tv3. N'hi ha un munt de tv3 al món. Cal pensar en els possibles sinònims, sempre n'hi haurà un que hi anirà més bé pel que busquem.

   Fer servir el singular en comptes del plural acostuma a donar millors resultats, o be a l'inrevés. Un altre truc és posar l'arrel de la paraula i a continuació un asterisc (introduïnt-hi barcelon* s'hi troba barcelona, barcelonins, barceloní, etc.). Encara que aixó en molts cercadors no funciona, en d'altres pot donar molt bons resultats. També es pot provar d'escriure només l'arrel, sense l'asterisc (per exemple, barcelon).

   La majoria de cercadors ofereixen l'opció de 'recerca avançada'. Acostuma a donar millor resultats i acostumen a ser molt senzilles. Fixat'hi sempre en el nombre de troballes que ha fet el cercador, si la xifra és molt alta i no trobes el que vols, llavors és el moment de fer servir la 'recerca avançada'.

   Els portals temàtics tenen els enllaços bastant filtrats. No s'hi troben tants resultats, però acostumen a ser de més qualitat. Sempre seran una bona opció quan busquem informació sobre un tema, mes que una web concreta.  és un bon cercador de cercadors i portals temàtics.

    Per a cerques en qualsevol idioma  .

    Finalment quan hem trobat allò que volíem sempre cal esbrinar qui ho publica i quan. Hi ha molta informació bona a internet. Però també n'hi ha de falsa, errònea, malintencionada, obsoleta... Si no tenim aquestes dades, sempre és bo, en primer lloc, no enrefiar-s'hi gaire, i en segon lloc, jutjar-la nosaltres mateixos.


   Si vols aprendre mes coses pots premer el botó següent, primer faras una pràcica de com cercar i segon trobaràs un munt de documents que t'ensenyen a fer-ho.

 Per a instruccions precises per a cada cercador:



¶ Cercadors de català - El Rebedor
Darrerament aquesta secció s'ha independitzat, transformant-se en el que ara és "El Rebedor". Molt probablement, la millor pàgina de recerca de webs en català. S'hi pot accedir a mes d'un millio de webs fetes en català. Accedint-se, a mes a mes, a altres recursos exclusivament en català.
 

 La Porta - El temps - Premsa - Ajuda - Cerca en català - Fòrum - Enrera 
 www.nitium.com  ferran@nitium.com © 2000   

nitium:  disseny web · posicionament als cercadors · promoció web